Men va ´fan?

Mycket av det vi läser kan - och borde - få dig att säga just de orden…

 Eftersom denna vecka är min "Hata ångesten-vecka" så blev det så att på vägen hem från dagens bowling i Katrineholm blev jag en smula fundersam över alla de som säger sig uppleva ångest av något slag.
Något som synnerligen sällan drabbar mig - möjligen när jag ser ett 1:a majtåg eller en miljöpartist på bild i någon tidning.

Det är väl en sak det, men jag kom att fundera över frågan "Undrar hur många i världen som årligen dör av ormbett?"
Något ska man ju fundera kring när man sitter ensam i bilen och nödgas åka i mesiga 80 km/tim-fart. Märkligt, kommer jag på när jag skriver de orden - det har jag ännu inte fått några ångestkänslor av.
Jag är nog en mentalt stark person kommer jag på.

Nåväl, jag ska försöka komma fram till vad jag mer funderade kring - för jag har kollat på Google om det där med ormbett. Nix - jag kan inte påminna mig att jag får ångest av ormar. I alla fall inte när jag är i Sverige - vet jag bestämt.
Vilket kan bero på att i Sverige har det rapporterats 44 dödsfall mellan 1911 – 1978 orsakade av Vipera berus (huggorm). En uppgift jag lätt kunde finna genom ett besök hos Google. Hur det är därefter vet jag inte men vågar nog tro att det inte kan vara många.

Vilket - kan jag förstå - inte har väckt upp några ångestkänslor hos vare sig MP-politiker eller någon inom Naturvårdsverket och jag förmodar att du aldrig har läst några "ångestskapande varningar" om risker för ormbett. Måhända någon stillsam varning i någon dagstidning inför sommaren - om fästingar - de är några riktigt farliga typer det…  ;-)

Svenska ormar utgör inga faror alls för mänskligheten - vill jag anse.
Nu kommer det
- de är lika ofarliga (för mänskligheten) som de minimala koldioxidutsläpp vi i Sverige årligen släpper ut.

Kanske du kan hålla med om - när jag som jämförelse berättar att - läkare utan gränser skriver (på internet)
Varje år dör runt 100 000 personer efter att ha blivit bitna av giftormar.
Bara i Indien anges 15-20 000 människor dö årligen av ormbett.

Så blir jag sittandes i nya funderingar - undrar hur många som förstår den liknelsen. Som du gör - menar jag förstås…

PS - Dödsrisken efter ett huggormsbett är bara 0,02 procent vilket är mindre än faran vid ett getingstick. (https://illvet.se/djur/ormar/huggorm-sa-farlig-ar-den)


Rebecca Weidmo Uvell berättar om hur den svenska staten under tre år har slösat bort 4 miljarder kronor på - rena dumheter…
Som när hon skriver:

"Därför har vi något som heter Studiemotiverande Folkhögskolekurs (SMK) som Arbetsförmedlingen kan bestämma att en registrerad kan få. Detta innebär att personen får betalt av Arbetsförmedlingen för 13 veckors “kurs” på en Folkhögskola, som ska göra dem tillräckligt studiemotiverade för att orka söka en riktig kurs.

Att kräva att folk går kurs för att få behörighet eller fixar eller jobb är tydligen chockerande hårt. Vi är i Sverige, där vuxna människor blir försörjda av oss andra för att känna efter om de verkligen vill studera."