Men va ´fan?

Mycket av det vi läser kan - och borde - få dig att säga just de orden…


Skäms ni inte?              

Nix - inte ni begåvade människor som läser detta - utan frågan (som ställs av Jens Ganman på FB) är ställd till våra obegåvade politiker. På riksplanet då - är det kanske bäst att jag förklarar.

Eller vad säger du själv när du (här) får läsa vad jag kopierat från Ganmans text på FB:

REGERINGEN HAR TAPPAT KONTROLLEN

Det kan inte sägas på nåt annat sätt.

Och det som händer i Sverige nu är i-n-t-e normalt. Dra mig baklänges på en liten vagn om jag tänker lyssna mer på detta infantila relativiserande om att det var värre för kvinnor på 1600-talet då de brändes på bål och att raggarna minsann slogs med kniv på dansbanan i Blomstermåla 1957.

https://www.expressen.se/kv…/kraftig-explosion-i-landskrona/

Det här är ett krigstillstånd.

Den som påstår nåt annat är antingen blind eller lever i patologisk förnekelse.

Och apropå det senare:

Vad gör regeringen?

De firar sommarlov. Tittar bort. Låtsas som det regnar. Deras paradgren.

Kanske kan vi hoppas på en kommentar från hängmattan under dagen?

Ett letargiskt ”det är oacceptabelt” från Ygeman?

Ett rodnande ”vi skjuter till mer resurser” från Johansson?

Ett mumlande ”det här är inte mitt Sverige” från Löfven?

Pajaser.

Tragiska, handlingsförlamade pajaser.

Ni ser det här landet gå åt helvete och ni struntar i det. Ni har bestämt er, med en dåres envishet, för att avfärda era egna medborgares oro som nåt onormalt, som nåt moraliskt suspekt.

Men hallå i sköldpaddsskalet: granen brinner nu, för vanligt folk i orter som Kil, Piteå, Bengtsfors, Västerås, Uppsala, Rågsved, Lilla Edet m.fl, m.fl.

Ser ni inte det?

Hur länge ska den här förnedrande farsen pågå?

Skäms ni inte?"

Hur det är med den saken får vi väl inte veta, tänker jag, och tror inte för en sekund att de gör det - innan mina funderingar hamnar i "Hur är det då med de väljare som sett till att dessa okunniga rikspolitiker har fått sådana maktpositioner som gör att de kan åstadkomma allt detta elände - skäms de?"

Tror jag inte heller att de gör…
Och jag känner en liten tvingande lust att förklara att - JAG röstade inte på något av de fyra partier som i dagsläget ansvarar för läget i landet.
Inte på V, KD eller M heller…

Vad gäller Vingåker håller - Madame - och jag ett öga på er…


Rökförbud i kommunen…

Nix - inte utanför Joans…

Även om jag själv aldrig har varit rökare kan jag känna viss förståelse - rent av sympati vid tanken - att de hos PK-folket numera verkar vara lika illa sedda som vilken SD-väljare som helst.

Kanske det har lossnat lite för SD-folket men nog tror jag att dagens rökare känner sig som bilden visar…


Vi har varit naiva…

Nja, inte du och jag förstås, för jag är ju den som står bakom nattgöken och du är ju en av de kloka och begåvade som läser vad vi skriver här - MEN - den text jag nu länkar till beskriver med stor tydlighet att ordet gäller - de rikspolitiker som styr landet…

Oj då…


Varför säger svenska politiker att vi har varit naiva när de har gjort bort sig?

I anslutning till ett panelsamtal om detta fenomen, som Kvartal arrangerar under Almedalsveckan, har Ola Wong samlat sina tankar om varför de naiva är vinnare i Sverige. 
Här är ett av skälen till varför jag inte har tv…


SVT Aktuellt igår 21.00

Tre skjutningar, där två personer sköts ihjäl, får 37 sekunder sändningstid i SVT Aktuellt.

Den populära Halloumiosten får 5 minuter och 4 sekunder sändningstid i SVT Aktuellt. 

Halloumiosten är en sällsynt vara. Skjutningarna är vår vardag, så det är givet att osten får mer tid. Enligt svensk tv…


Den brittiska musikfestivalen i Glastonbury har nyss gått av stapeln, i år på temat klimatförändringar. Arrangörerna lovade en ”plastfri” festival och prisades av självaste Sir David Attenborough. Många besökare kom också med plakat som uppmanade till klimatuppror.

De omkring 200 000 besökarna har dock lämnat lika mycket skräp efter sig som tidigare år – inklusive plast. Ett tusental volontärer arbetar nu med att städa festivalsområdet men det kan ta upp till sex veckor innan platsen är återställd.

Hyckleriet är monumentalt och motiveras förstås med den milleniaristiska ambitionen. Alla problem skall lösas ”till slut”, och just jag, just vi, är per definition på den goda sidan och i den mån något ja/vi gör ser ut att inte vara gott eller passa med vår predikan, så är likväl fienden, du/ni/de onda ansvariga för detta.
Fredrik Östman


Greta gör det ideellt?

Vi har hört det om och om igen – inga pengar tjänas av Greta Thunberg.

Hon gör det ideellt.

Hon gör det för klimatet.

Hon har ingen PR-byrå.

Hon har inte fått någon hjälp. Plötsligt fick hon bara 1 miljon följare och världspressen.

Men inget av det stämmer och nu kan de stora pengarna börja rulla in.

Hon tar nämligen 20 000 dollar för ett föredrag. 200 000 kronor nästan.
Per fördrag.

Berättar Rebecca Weidmo Uvell…

Uppdatering kl 17.30:

Greta och Gretas folk har nu av oklar anledning sett till att plocka ner erbjudandet.

Var de inte överens om priset kanske? Vem vet.


Kan det vara så att den malliga morgontidningen SvD gör skillnad på folk? Kan man fråga sig efter att ha läst de första raderna i en artikel om Gekås i Ullared - det mäktiga shoppingvaruhuset i Halland.
Att ta sig med sin bil till Ullared anses sannolikt som helt OK av SvD, som tydligt visar att de delar många andra mediers beskrivning av bussresenärer så här:
"På lågprisvaruhuset Gekås parkering rullar busslaster med personer in varje dag."
Hm - resenärer som valt att ta bussen betecknas alltså som någon slags - last.

För egen del har jag en del udda laster - som att jag gärna åker på en bussresa om där vid resmålet väntar mig en stark upplevelse av något slag - men bland de övriga udda lasterna finns inte lusten att läsa SvD med…

En bussresearrangör på väg att hämta bussresenärer för en färd till Gekås i Ullared. Foto: BW


Eftersom denna vecka är min "Hata ångesten-vecka" så blev det så att på vägen hem från dagens bowling i Katrineholm blev jag en smula fundersam över alla de som säger sig uppleva ångest av något slag.
Något som synnerligen sällan drabbar mig - möjligen när jag ser ett 1:a majtåg eller en miljöpartist på bild i någon tidning.

Det är väl en sak det, men jag kom att fundera över frågan "Undrar hur många i världen som årligen dör av ormbett?"
Något ska man ju fundera kring när man sitter ensam i bilen och nödgas åka i mesiga 80 km/tim-fart. Märkligt, kommer jag på när jag skriver de orden - det har jag ännu inte fått några ångestkänslor av.
Jag är nog en mentalt stark person kommer jag på.

Nåväl, jag ska försöka komma fram till vad jag mer funderade kring - för jag har kollat på Google om det där med ormbett. Nix - jag kan inte påminna mig att jag får ångest av ormar. I alla fall inte när jag är i Sverige - vet jag bestämt.
Vilket kan bero på att i Sverige har det rapporterats 44 dödsfall mellan 1911 – 1978 orsakade av Vipera berus (huggorm). En uppgift jag lätt kunde finna genom ett besök hos Google. Hur det är därefter vet jag inte men vågar nog tro att det inte kan vara många.

Vilket - kan jag förstå - inte har väckt upp några ångestkänslor hos vare sig MP-politiker eller någon inom Naturvårdsverket och jag förmodar att du aldrig har läst några "ångestskapande varningar" om risker för ormbett. Måhända någon stillsam varning i någon dagstidning inför sommaren - om fästingar - de är några riktigt farliga typer det…  ;-)

Svenska ormar utgör inga faror alls för mänskligheten - vill jag anse.
Nu kommer det
- de är lika ofarliga (för mänskligheten) som de minimala koldioxidutsläpp vi i Sverige årligen släpper ut.

Kanske du kan hålla med om - när jag som jämförelse berättar att - läkare utan gränser skriver (på internet)
Varje år dör runt 100 000 personer efter att ha blivit bitna av giftormar.
Bara i Indien anges 15-20 000 människor dö årligen av ormbett.

Så blir jag sittandes i nya funderingar - undrar hur många som förstår den liknelsen. Som du gör - menar jag förstås…

PS - Dödsrisken efter ett huggormsbett är bara 0,02 procent vilket är mindre än faran vid ett getingstick. (https://illvet.se/djur/ormar/huggorm-sa-farlig-ar-den)


Rebecca Weidmo Uvell berättar om hur den svenska staten under tre år har slösat bort 4 miljarder kronor på - rena dumheter…
Som när hon skriver:

"Därför har vi något som heter Studiemotiverande Folkhögskolekurs (SMK) som Arbetsförmedlingen kan bestämma att en registrerad kan få. Detta innebär att personen får betalt av Arbetsförmedlingen för 13 veckors “kurs” på en Folkhögskola, som ska göra dem tillräckligt studiemotiverade för att orka söka en riktig kurs.

Att kräva att folk går kurs för att få behörighet eller fixar eller jobb är tydligen chockerande hårt. Vi är i Sverige, där vuxna människor blir försörjda av oss andra för att känna efter om de verkligen vill studera."