8 september 2017

Vingåker utmärker sig igen - fast - igen - inte som en av de bästa kommunerna - vågar jag väl antyda när jag i Kuriren läser:

"Svenskt Näringsliv har frågat 1 028 företagare i Sörmland om de någon gång övervägt att flytta sin verksamhet till en kommun med bättre företagsklimat. 20 procent har svarat att de har gjort det. I Eskilstuna har 20 procent övervägt att flytta, I Strängnäs 18 procent och i Flen 25 procent.

Vingåker är den kommun i Sörmland som har högst andel företagare som har övervägt att flytta – 34 procent. Lägst andel är det i Katrineholm, 7 procent, följt av Trosa, 12 procent."

Och så tänker jag - Tänk om Kuriren nu ville visa lite entusiasm för grävande journalistik - då skulle Klas-Göran Bäck, vår lokalredaktör, åläggas att lägga ner massor av tid på att intervjua våra lokala politiker - grundat på frågan "Vad har du för förklaring till detta?"
Clemens kommenterar mina funderingar med "Ha - lika sannolikt som att solen ned i norr".

Att företagen vill stanna kvar i vår kommun och helst också växer är av avgörande betydelse för kommunens framtid.

1 september 22017

”Remember, democracy never lasts long. It soon wastes, exhausts, and murders itself. There never was a democracy yet that did not commit suicide.”

Den som skrev dessa ord var John Adams, USAs första vice president och andra president. Han var även, i högsta grad, en av de amerikanska ”grundlagsfäderna”. Jag håller helt med Patrik om att det är givande att läsa om deras funderingar och intriger. Synnerligen lärda var de! Men inte direkt PK!  John Adams hade t.ex omfattande korrespondens med sin fru, som argumenterade som vilken feminist som helst. Men Adams stod på sig och förklarade att han inte tänkte böja sig för ”the tyranny of the petticoat”. Starka män ger goda tider!

De amerikanska revolutionärerna var även påtagligt inspirerade av Schweiz och man kan skriva en hel del om detta, om man har tid och lust. Men det känns som att det blir allt mer meningslöst med den typen av funderingar i dagens svenska debatt. Vi håller på att utrotas i väldigt hög fart. Som det ser ut, har vi max en generation på oss. Men det kan även gå betydligt fortare. Andelen muslimer nu ligger kring 10-12% och tillväxten är helt explosiv. Vidare är andelen klart högre i den yngre halvan av befolkningen.

Om vi inte inleder storskaliga repatrieringar ganska omedelbart, går vi nästan säkert mot sönderfall och inbördeskrig. Vi kan vara där om 5-10 år. Om vi ska ha maktdelning eller direktdemokrati eller något annat har i detta sammanhang ungefär lika stor relevans som reglerna för inrikes sjöfart i Finland 1939.
Vi MÅSTE ställa oss upp som ett folk och oblygt förklara att vi har rätten att leva i vårt eget land. Om vi gör det, kan vi fortfarande ganska lätt säkerställa framtiden för kommande släktled. Om vi väljer att avstå, kan vi helt strunta i alla historiska västerländska debatter om styrelseskick och annat. De kommer inte längre att vara relevanta. Framtiden i Sverige kommer istället att se ut som nutiden i MENA.

Om man tror att det är osannolikt att det går att få en majoritet av svenskarna att ta sig samman, vilket tyvärr nog stämmer, kan man börja grubbla på separatism. Lichtenstein är ett fullt fungerande (och väldigt rikt) land, med en yta som är mindre än de flesta svenska kommuner och en befolkning på endast cirka 40 tusen. Borde det inte börja bli läge snart för en självständighetsrörelse i Sverige? Väldigt många av de problem som ältas här kan vändas till fördelar då:

– Statens våldsmonopol är extremt svagt. Detta är en nackdel om man vill skyddas från gängvåld, men en enorm fördel om man vill bryta sig loss från landet.

– Skatterna är höga och man får inget tillbaka. Jobbigt! Men en stor fördel om man kan erbjuda lägre skatter och bättre service i ett nytt grannland!

– Sverige är allmänt ogillat i våra grannländer och de pratar nu på allvar om olika åtgärder för att skydda sig mot vårt sannolika sönderfall. Jobbigt om man är svensk i Sverige. Men samtidigt en fantastisk möjlighet för en enskild kommun att få samarbetsavtal med ett grannland. Danmark skulle t.ex ÄLSKA att  knäppa Stockholm på näsan och skulle nog gärna ha samma relation med en självständig skånsk kommun (eller region) som Lichtenstein har med Schweiz.

Osv, osv……

Så vad tror panelen? Finns det några bra kandidater? På en annan blogg pratades det om t.ex Ystad. Är vi vid den punkten att man kan få 10-20 tusen svenskar att flytta till en kommun där självständighet verkar möjlig? Den ekonomiska uppsidan är troligen ENORM. Hur många rika tyskar och britter tror ni t.ex sitter och funderar på hur de helt ska skippa all kontakt med MENA folk? Väldigt många, kan jag berätta!

Låga skatter + garanterat MENA fritt = nytt Schweiz!

Utlandssvensk
(i en kommentar på Det Goda Samhället)

25 augusti 2017

Av just ingen riktig anledning alls utan bara för att en förflugen tanke passerade - kom jag mig för att titta på om där vid senaste kommunvalet gavs några personröster.
Och det gjorde det ju - som du själv kan se här
Jodå, jag tittade nyfiket och kunde konstatera att om man lägger samman alla personröster för samtliga partier så var det ungefär 32 procent av väljarna som personröstade.
Av 5882 giltiga röster var det 1870 politiker som fick personröst.

Nu har det ju gått ett par år sedan jag flyttade hit till Vingåker - jag fick inte rösta här i förra valet - vilket kanske påverkar att jag smått förvånad konstaterar att de flesta av dem som fick flest personröster inom sitt parti är så gott som okända för mig. Precis då som - en så där - 99 procent av de övriga som fått personröster.

Vad jag kan se bland namnen är det sju som jag känner (mer eller mindre bra) personligen: Carl-Adam Samuelsson (M) som var mäklare när jag köpt mina hus är i kommunen, Britten Nordemar och Christer Nordemar (M) som jag bowlat tillsammans med, Fredrik Appelgren och Hans Averheim (VtL), Bengt Tholin (V) (bowlarkompis) och Anneli Bengtsson (S) - som var den förste av politikerna som på eget initiativ (tidigt) tog kontakt med mig och bjöd då på fika på Joans för en pratstund.
Jag förstår varför Anneli har den framträdande position i Vingåker som hon har…

Några få namn känner jag ju igen för att de är omtalade i Kuriren men (som jag minns i skrivande stund) så är det bara Jörgen Larsson (S) som också gått fram till mig för en pratstund när jag besökt ett KF-möte.

Det beror förstås på att väldigt få av dem som fått personröst känner till mig personligen men inte heller är besökare till nattgöken.se (antar jag) och därför inte känner igen mig till utseende.
Lika sannolikt kan ju vara att de inte söker kontakt eftersom de inte gillar vad - och hur - jag skriver mina "funderingar".
Jag kan ju emellanåt vara lite syrlig i texten.

Som i alla fall - snart har haft 50-tusen besök…

18 augusti 2017

Jag har en gammal vän som heter Toni Schönfelder och som är ordförande i föreningen Sveriges Bussresearrangörer. Det bllir man inte om man inte har synnerligen goda kunskaper om bussar, busstrafik och förstås - bussturism.
Toni Schönfelder skriver:

"Det finns hela tiden nya utmaningar - dieselproblematiken är med populistiska politiker den största faran för samhället, den här artikeln i DI är en bra resumé och stöder vad jag skrivit de senaste 10 åren. Det är inte lätt att förstå varifrån denna dumhet kommer ifrån, och få eller inga förrän nu har uppmärksammat dumheterna. Elbilar och eldrivna bussar sägs alltså vara framtiden…

Vi behöver 2 nya kärnkraftverk enbart i Sverige för att få en tillförlitlig strömförsörjning, det är konsekvensen, vi behöver miljoner laddnings stolpar för elfordon, snacka om att riva upp städerna med att lägga ned el-ledningar för denna enorma mängd av ström, vi köper kobolt från Kinshasa ännu ett land där man struntar i miljön som är super korrupt och politisk instabil, vi köper andra delar för batterierna från syd Amerika och Afghanistan.

Inte precis några säkra länder det heller, det är i klass med dumheterna att hämta Etanol från Amazonas som våra branschföreträdare tidigare vurmade för och nu är tysta och ännu en gång vill vara PK och stöda förändringen till el-fordon.

Riktigt spännande blir det när man får veta att minst 50% av utsläppen inte kommer från fordon utan från asfalten – då spelar det ingen roll på vilket bränsle man kör.
Det riktigt allvarliga är okunniga debattörer, politiker och annat löst folk som har en åsikt utan grundläggande kunskaper."

Hm - vad ska vi då säga om detta bäste läsare. Du - vi gör det lätt för oss och och säger att det enda som vi är helt säkra på är sant i det Schönfelder skriver är - sista meningen.
Och då oavsett ämnesområde…

21 juli 2017

Välkommen hit bäste läsare… (uppdaterat)

Om du under en längre tid följt vad jag skriver så har du säkerligen förstått att jag är lika kritisk till Kuriren som den tidningen är i sin (ensidiga) syn på Sverigedemokraterna.
Kuriren är  mina ögon en feg tidning som bl a märks tydligt i dess ovilja att ställa "kritiska följdfrågor" till vad intervjuade påstår. Inte heller har tidningen någon vidare egen förmåga att komma med "egna eftertänksamma funderingar" kring ämnen de skriver om.

Dessutom är den så tydligt - partisk. Nåväl - det har den ju all rätt att vara. I sina ledartexter.
Redaktionen bestämmer ju över vad tidningen ska innehålla - kanske också i viss mån - tidningsägaren.
Där vill jag framhålla att jag och Kuriren nog har en klart skild syn på hur en allmän nyhetstidning (för det är väl Kuriren?) bör förhålla sig till verkligheten.
Jag förordar tidningar som är neutralt objektiva kring det de publicerar.

OK - jag har nämnt det tidigare - min förvåning över vad Kuriren väljer att lägga sin "upprördhet" på. I syfte att påverka läsarna.
För tämligen kort tid sedan satsade Kuriren stort utrymme på att hudflänga SD-ledamoten Kent Ekeroth för vad han företagit sig i en krogkö - dvs givit en antagonist en örfil. Som fick resultatet att Ekeroth blev åtalad - och fälld i tingsrätten för "ringa misshandel".
Ekeroth har överklagat skriver media.

Jag antar att du har kunskap om att Transportstyrelsen har "dabbat sig". Om inte, och du är intresserad av denna JÄTTEFADÄS så läs vad Johan Westerholm skriver på ledarsidorna.se och jämför sedan vad Kuriren skriver om samma ämne.
Idag - inte en rad - (på den KK-nättidning jag läser) men för någon dag sedan en mesig ledartext som innehåller (försåtligt försvar) "tänkbara förklaringar till varför de ansvariga betett sig som de gjort" i stället för att kraftfull "drämma till" och våga "säga ifrån".
Åtminstone lika engagerat och uppbragt som när de skrev om Kent Ekeroth - som inte fick Kurirens förståelse i form av "tänkbara förklaringar" till sitt agerande…

Enligt Clemens föreställer bilden (tanken) vad chefredaktör Marie Hillblom ville göra när hon fick ta del av Transportstyrelsesörjan och träffade inrikesminister Ygeman. Eller var det möjligen när hon tänkte på SD-ledamoten Kurt Ekeroth? Clemens minns inte riktigt…

Om Kurirens redaktion vågade sig ut på "alternativa media" - som t ex ledarsidorna, avpixlat, Nyheter idag kunde de få ta del av viktig information som de kunde delge sin (tämligen okritiska) läsekrets. Som:
DN fortsätter att avslöja detaljer kring Transportstyrelsens IT-outsourcing. Inte bara tillgång till brottsregister har möjliggjorts utan även till misstankeregister samt Swedish Government Secure Intranet (SGSI). Svenska statens särskilda krypterade kommunikationssystem mellan myndigheterna.
Nättidningen Nyheter Idag har låtit ladda upp förundersökningsprotokollet som DN tidigare hänvisat till och trots att delar av protokollet är maskat, av säkerhetsskäl, innehåller undersökningen mardrömsliknande uppgifter.
Skadan är långt ifrån så marginell som inrikesminister Ygeman vill påskina.

Man kan väl om man är lagd som jag - få för sig att de ansvariga på Kurirens redaktion anser att en örfil i en krogkö är en mer "mardrömslik uppgift" att informera läsarna om än att en myndighet och en verklighetsfrämmande regering säljer ut hemliga svenska uppgifter.

Det finns ett talesätt som säger att världen ser så jävlig ut pga att det bara är goda människor som dör. Man hänvisar då till de tal som hålls vid begravningar där den dödes levnadsteckning oftast ger intryck av att det är ett helgon som gått hädan.
Sällan eller aldrig sägs vid dessa förrättningar att den avlidne var en skitstövel och att världen är en bättre plats nu när vederbörande har ryckts bort från det jordiska.
Lite på samma sätt förhåller det sig med media - Katrineholms-Kuriren - och deras sätt att porträttera "verkligheten".

Så kritisk kan (bör) man vara till Katrineholms-Kuriren…

PS - Sveriges bästa satiriker, Jens Ganman, skriver i dag på FB:

EFTERLYST
Oberoende samhällsjournalistik som inte är rädd för att rapportera om komplicerade företeelser i samhället; journalistik som ställer relevanta frågor och inte har snöat in på vare sig manspreading, judekonspirationer, islamofobi, Trumps twitterkonto, trollfabriker eller rasifierade mikroaggressioner.

 GP skriver i sin ledare rubriken:
"Låt dem inte komma undan" och i ingressen:
"Regeringen har genom sin inkompetens allvarligt hotat hela landets säkerhet och försöker nu komma undan med det. Det ska den inte få göra."
Ledartexten börjar så här:
"IT-läckan på Transportstyrelsen är en skandal av bibliska proportioner."     

Makt kräver ansvar - skriver Ulla Sandberg på sin blogg… som avslutas med orden:
"Med tanke på dagens feministiska regering, värdegrundsarbete samt inkvotering av kvinnor som myndighetschefer och styrelser ser jag en stor fara inför framtiden. Handlar besluten mer om drömmar än om verkligheten? Har de kunskaper om den råa verklighet som vi lever i? Tar de sin uppgift på allvar?"

Mitt svar på de två sista frågorna - troligen inte!

14 juli 2017

Fredagssoppa…
Några blandade åsikter från nätet…

Alla gillar inte det - feministiska…

"I den västerländska kulturen är mansidealet "en gentleman", där kvinnan slipper dra ut i farliga krig och sätts i livbåtarna före männen.
I andra kulturer är det tvärtom. Där är kvinnan mindre värd och måste husera på lägre däck samt stå sist i kön till livbåtarna.
Det märkliga med feministerna är att dom bespottar gentlemannen och hyllar kulturer där kvinnan är mindre värd."

"Män och kvinnor är färdiga med varandra på det där traditionella och romantiska sättet, som jag ser det. Feminismen har förstört den modellen för generationer framöver.
Rätt hanterad så är denna utveckling fantastisk då feminismen har frigjort oss män! Vi förväntas inte längre vara samhällets stöttepelare - det är patriarkaliskt - och kvinnor får numera försörja sig själva och betala halva notan."

7 juli 2017

Så mycket SD - det skrivs i de stora medierna - funderar jag när jag surfar runt bland deras "hemsidor". Emellanåt tycker jag mig se att paniken börjar lysa igenom - de verkar rädda för framtiden. En - för dem - skrämmande tanke att Sverigedemokraterna växer sig (som de tycker) för stora. Och så lägger de ner massor av tid, energi och spaltutrymme för att försöka misstänkliggöra SD.

Jag kan faktiskt inte begripa att de inte förstår att det inte längre betyder någonting - alla deras negativa påståenden. Som i stället förstärker sammanhållningen hos dem som läser - sånt här - som förmodligen förmår skapa förändringar i väljarkåren…

22 juni 2017

Gråmulet satte jag som rubrik för dagens inlägg på instegssidan av nattgöken.se. Vilken färg jag ska sätta på en av Katrineholms-Kurirens redaktionella medarbetare ska jag kanske fundera på en stund till.

MEN - en ohederlig jävel - kan jag väl alltid dra till med när jag ska beskriva Åke Wredén, som skrivit Kurirens ledartext i dag.
Vad jag förstår av dagens "signerade ledartext" - och tidigare texter, hatar Åke Wredén Sverigedemokraterna.
Vilket väl må vara tillåtet - men kanske inte ska framstå så tydligt när man skriver ledare - på ett ohederligt sätt. Anser jag alltså…

Nåväl ledaren börjar med:
Riksdagsman Kent Ekeroth (SD) stod på onsdagen inför rätta. Åtalet avsåg misshandel.

Wredén glömde där ett litet men viktigt ord "ringa". Där borde ha stått avser - ringa misshandel. Och så hade det stått om jag varit ansvarig utgivare för en neutral och anständigt objektiv tidning mån om sin hederliga journalistik.
Men chefredaktören och ansvarige utgivaren Marie Hillblom känner - tydligen - när det gäller texter som handlar om Sverigedemokraterna ingen speciell lust att använda sin "makt" för att påverka ohederlig journalistik eftersom hon sympatiserar med vad Wredén skriver.
Även Hillblom tillhör dem på Kuriren som "ogillar" SD. Framför det ordet "ogillar" behövs inte alls tillägget - ringa…

Håhåjaja - Så hoppar Kuriren på SD-ledningen, som haft det osmakliga för sig, att utse denne "livsfarlige" medlem som talare: "den gången SD-ledningen gjorde det till huvudpunkt på en partikongress att pumpa ut samma slags konspirationsteori om islamsk erövring som massmördaren Breivik senare skickade runt som motiv för sina terrordåd."

Illvilliga tankar - helt medvetet av Wredén - att vilja skambelägga SD genom att hänvisa till "massmördaren Breivik".
Konspirationsteori om islamsk erövring?
Bäste Wredén - det har ju, på många platser, hur tydligt som helst klarlagt att sådan finns. Läser du inga andra tidningar än Kuriren?

Jodå, för han vet tydligen att anklaga SD för hemskheter de haft för sig i EU-parlamentet och mal på med sitt ytterligare ogillande genom fler - märkliga kopplingar.

Och Wredén tydliggör sitt SD-hat (och därmed Kurirens) genom sin avslutning:
"Den eventuella misshandelsdomen är inte det viktiga. Det är att kamraterna, som i det längsta höll riksdagsman Ekeroth om ryggen, är desamma som nu försöker locka moderater till sig."

Du - som läser detta - får du ihop Wredéns tankar här? Läs sista meningen igen. Kan man tyda den på annat sätt än att Wredén kraftigt ogillar att "de" SD-kamrater som hållit Ekeroth om ryggen dessutom tillåter sig göra det totalt oförlåtliga - de försöker locka över moderater till SD.
Wredén - inte bara moderater…

Du - hur fan kan en sådan töntig tänkare (?) få skriva i Kuriren - och dessutom skriva ledartexter som (säger Kuriren) - speglar tidningens liberala värderingar och åsikter?
Och vars chefredaktör, ofta och med emfas, framhåller värdegrunden "allas lika värde".

Jag citerar från ingångssidan (med lite ändring):
"Pinsamt att det finns människor som på allvar läser Katrineholms-Kuriren, och till råga på allt också anser sig få behållning."
Det hedrar Vingåkersborna att de inte verkar vara så många…

PS - får jag rekommendera Wredén och Hillblom att läsa:

"Kungstanken bakom principen om yttrandefrihet brukar ofta uttryckas i ord som (felaktigt) tillskrives den franske filosofen Voltaire: ”Jag må avsky dina åsikter men jag skulle ge mitt liv för din rätt att uttrycka dem”.
Är det någon som kan tänka sig Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida förklara sig vara redo att ge sitt liv för, exempelvis, Sverigedemokraternas rätt att hysa och uttrycka åsikter han själv anser vara förhatliga?
Samma kan frågas om Peter Wolodarski på DN:s ledarsida, och om en rad andra företrädare för den självutnämnda svenska åsiktspolisen."

16 juni 2017

Välkommen hit denna ljuvliga (?) fredag i juni där jag nu kommer att försöka få dig att läsa saker jag länkar till.

Som - den här - som har rubriken "Barndomen hinner alltid i kapp dig" - en artikel som på ett grymt (men rättvist) sätt drar ner brallorna på DN. Det hela handlar om hur DN behandlar den amerikanska presidenten Trump.
När jag själv läste den satiriska texten om DN, svävande kort tanken förbi, "Tänk om Kuriren kunde/ville…"
Och namnet Robert Skoglund virvlade förbi tillsammans med Viking Jonsson och Lars-Erik Karlsson…
Jo, ibland kan jag vara löjligt naiv i mina funderingar.

(Det finns fler som ogillar DN och för all del andra media)

Denna min naiva sida syns lika tydligt när jag försöker påvisa för VtL att de ska uppdatera sin egna hemsida  (startad på Faraonernas tid, tror jag) och där se till att ha en "krönikör" som kan underhålla Vingåkersborna med personliga texter.
Som den här då. Eller den här
Responsen är - snällt sagt - inte överdrivet påfrestande.
Vilket jag tycker mig förstå beror på att "de inte fattar ett smack av vad jag pratar om." Och så mal de på med sitt vanliga…
Någonting de delar med de övriga partierna. ;-)
Och - ärligt frågat - hur är det hos dig då?

Nåväl - dagen rullar på och jag får ett mejl som berättar om en bok "Krogspråkets nya ordbok" (här) och när jag läser vad Rebecca Weidmo Uvell skriver som sin åsikt om bokens innehåll undrar jag om den kommer att recenseras på Kurirens kultursidor?
Lika troligt som att de börjar recensera porrfilmer.

Så delar gärna med mig små citat från dagens utgåva av Fokus.
Johan Hakelius i sin ledare:
"En annan likhet har att göra med något så grundläggande som vad val egentligen är bra för.
Teoretiskt är alla ense: val är dels till för att ge sittande makthavare handlingsfast uppkoppling, dels för att bestämma politisk inriktning för framtiden."

Och vidare "Väljarens uppgift, sett från politiska toppen, blir att överlämna sin makt till politiker, som sedan förklarar att de inte kan göra särskilt mycket med den."

Tänkvärt - precis som:
Det liberala samhället erbjuder maximal anständighet och potential möjlighet för individuell utveckling - något som det socialistiska världsimperium som sedan länge ruttnar i graven inte gjorde.
Att detta världsimperium försvann berodde just på att dess anspråk på att kontrollera människorna, skapade ett samhälle som inte fungerade, som inte förnyades, som inte utvecklades."

Och Ulrika Knutson säger bl a i sin krönika:
"I helgen hade Frankrike sitt parlamentsval, och allt verkade gå president Macrons väg. Det nya Frankrike på marsch.
Är Macron en man med visioner? Kanske, men att bara 40 procent av fransmännen alls brydde sig om att rösta är en varningssignal så god som någon.
Vision för för några, är snömos för andra.

Sådant får mig att le ett smått satiriskt leende då jag minns alla vidlyftiga ordsvallande visioner som kommit under mina ögon - Vingåkers kommun och alla de lokala politiska partierna står högt uppe på den listan.
Snömos - jodå…

Så blir jag smått fundersam över varför jag inte kan motstå känslan av att det känns rätt att illustrera ovanstående med denna bild. Jag - som inte alls gillar (att ta) beslut grundat på känslor i stället för fakta och logik…

Humor och damunderbyxor har den likheten att de är onämnbara i Vingåkerspolitiken.

Jaha - om jag så skulle unna mig en eftermiddagsfika innan jag fortsätter botanisera Vingåker-Sverige och världen kring…
Det finns viss risk för att jag återkommer senare i dag…