Som sagt…


 

Kan du tänka dig att…

Det sägs saker.
Ibland - kloka och tänkvärda saker.

                                                    För dig som vill veta lite mer

Företagsamhet…

Företagsamhet är människor i samverkan. 
Näringslivet är inte  till för att ge vinster till företagens ägare. De är till för att tillfredsställa människornas och samhällets behov av varor och tjänster. 
Men de företag som inte tjänar pengar  kan inte längre fylla sin grundläggande uppgift i samhället.
Curt Nicolin

Nytt år…                                      (2 jan 2020)

Välkommen tillbaka - till ett nytt år där det säkert är så att det kommer att finnas kloka uttalanden att berätta om - men även annat…

 "När partier möter väljarna från ett oppositionsläge är det tre grundfrågor som det skall finnas svar på:
  
1. Vad är det för samhällsproblem som regeringen misslyckats med och som motiverar ett regimskifte?

2. Vad är det för åtgärder som ska lösa dess problem och kan man visa att åtgärderna fungerar i praktiken?

3. Hur skall landet regeras och med vilken majoritet skall  förslagen röstas igenom?

Kan inte partiföreträdare svara på dessa frågor på några minuter och på ett sätt så att vanliga människor förstår det är det fel på strategin och politiken.

Att byta regering är ett stort steg för väljarna och det måste finnas en tydlig anledning för landet att byta kurs. Det är grundläggande psykologi: man byter inte bort något  som fungerar utan att försäkra sig om att alternativet är bättre.

Politiken handlar om att lösa problem inte om att bekämpa motståndaren. Och inte om att säkra sina egna väljares intressen."
Anders Borg

Perspektiv…                                            (26 nov 2019)

Funderar ibland lite över varför jag har så svårt att "hetsa upp mig" över Sverige. Och inte minst min mycket ljumma attityd till kommunens försök att påverka ortsbornas "stolthet" över vad Vingåker har att erbjuda omvärlden.
Kopierar från kommunens hemsida:

Upplevelser i härliga Vingåkersbygden
Det finns alltid en ny vacker plats att upptäcka i Vingåkersbygden.
Vi har en mångfald av fritidsaktiviteter och trivsamma evenemang året runt.
Varmt välkomna till vår gemenskap
.

Perspektiv - det kan man få på saker och ting, om man t ex har gjort många resor till andra resmål än Kanarieöarna eller Mallis.
Var en påminnande tanke som dök upp när jag fick se yngste sonen Teds bild på pagoden Shwedagon i Burma - där han för närvarande befinner sig som färdledare för en grupp nordbor.

"Shwedagon är den heligaste buddhistiska helgedomen för burmeserna. Den innehåller (eller sägs innehålla) reliker från fyra buddhor:

Den enorma stupan är helt förgylld, enligt uppgift är den nedre delen täckt av 8 688 guldplåtar och den övre av ytterligare 13 153 plåtar. I toppen finns 4 531 (eller 5 438) diamanter infattade – den största väger 72 karat – tillsammans med 2 317 rubiner, safirer och andra ädelstenar. På spiran finns 1 065 små guldklockor.
Shwedagon har växt fram från en ursprunglig höjd på 8,2 meter till nuvarande 110 meter. Själva stupan har en höjd på 99 meter, och den är placerad på en kulle 51 meter över den omgivande staden."

Berättar Wikipedia och det är ju kul att veta. Men det som fick mig att skriva dessa rader är att där står också:

Bygget av Shwedagon påbörjades för 2 500 år sedan.
Stupan byggdes färdigt på 500-talet e.Kr.

Du - vad gjorde "vi" i Sverige, under de åren? Jag har ingen aning, och fick jag lära mig det i skolan så har jag glömt det.
Vingåker fanns väl inte ens i någons tanke - vill jag tro…

Perspektiv brukar/kan i vardagstal användas som "infallsvinkel-förhållningssätt-synsätt.

 

17 november 2019

Bjarne, ibland får jag en känsla av att man (i media då) pekar på mig med
handen och tycker att jag borde skämmas för att jag bidrar för lite för att förbättra
vårt klimat. (Reser, äter och eldar fel t ex).

Det kan vara lite ångestskapande när man tänker på hur litet avtryck mitt agerande
har i det stora hela.

Tänker ofta på de beslut och även brist på beslut våra politiker åstadkommer och
de konsekvenser det medför. De borde skämmas i större utsträckning än vad de
gör.
Lena Mellin
ger uttryck för den saken dagens AB.
Har politikerna i Vingåker något att skämmas för?
Åke

Åke - förmodligen - men inget jag tänker på i skrivande stund. Förvisso, skolorna och Tennisparken kan förmodligen sägas hamna i en slags egen lista - men rent allmänt har jag själv den uppfattningen att de - och kommunens anställda gör ett bra jobb.
För egen del har jag ingen som helst tanke på att skämmas det minsta för hur jag påverkar klimatet…  :-)


15 november 2019

Kommentarer från läsare tar jag gärna in…

"Hur ska vi pensionärer få ett bättre liv? Enkelt! Höj gränsen för Riksdagspartierna från 4% till 10% så blir vi av med många av nuvarande och kommande problem! Minska 340 myndigheter, slå ihop delar av 290 Kommuner och det kommer att finnas mycket pengar över till oss pensionärerna! Sedan kan alla arbetslösa politiker/byråkrater starta egna företag för dom vet ju precis hur sådan ska skötas! Vi är väldigt många som fått nog!
Garanterat inte utan fog!

Allt som står i Aftonbladet är ju, enligt Anders Lindberg, sanningen! Måste var en fruktansvärd besvikelse att behöva erkänna SD störst! Vad ska JÖK hitta på nu för att få bort SD? Kommer säkert ett förslag om att förbjuda SD inte bara till att delta i förhandlingar utan totalförbud!
Hur ska S med flera annars kunna behålla makten? Bara undrar?"
Leif Persson


"Att svenska folkets bägare runnit över vad det gäller politisk korrekthet är uppenbart. Man kan absolut tycka att företaget Rustas fadäs med uttalanden om att “anpassa till grupper” och vara “icke-religiösa” när man skulle förklara sina kyrkor utan kors är en banalitet. Det som är intressant är dock reaktionerna och ilskan som utlösts. 

Den säger mycket om vad som pågår i samhället. Det är en barometer på att svensken tänker sluta låta sig hunsas, förnedras och ständigt förminskas. Svensken har inte längre lust att få höra att det inte finns någon svensk kultur. Svensken är less på att skämmas för det blonda och nordiska, har fått nog av att gång på gång “representeras” av utomeuropéer och extremister i reklamfilm och att tvingas försvara sin hudfärg och livsstil. 

Svensken har tröttnat på att ständigt buga och bocka för utlänningar i sitt eget land, respektera och in absurdum anpassa sig till deras kulturer och samtidigt uppmanas förakta och baktala sin egen. Och då kan ett litet icke-existerande kors bli en stor sak.
Alla mesiga företag bör därför se upp. Vi kommer fortsätta ifrågasätta er ryggradslöshet. Er feghet kommer skada era varumärken."

Katerina Janouch

"Det började som en skakning på nedre däck. Det fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck. Vi förstod inte riktigt orsaken till att fartyget sprungit läck."
Om Titanic